Jyllands Posten
Klik på billedet for at komme til artiklen på jp.dk
To mænd, der har hovedet i hinandens nøgne skridt, var intet problem i det offentlige rum. Men Mathilde Grafströms kunstfotos af nøgne kvinder var for krænkende til at få en plads i bybilledet.
Foto fra udstillingen ”Female Beauty With An Edge”, som politiet ikke ville tillade på Nytorv. Foto: Mathilde Grafström
SARAH KOTT
FØLG
KLAUS ERIKSEN
FØLG
»Det er gået op for mig, at der er noget, som hedder nypuritanisme.«
Matilde Grafström står bag den tilsyneladende kontroversielle nøgenudstilling. Privatfoto
Sådan lyder konstateringen fra fotograf Mathilde Grafström efter et år, hvor hendes fotos af nøgne kvinder har vakt så stort postyr, at den internationale presse nu også har bemærket det.
»Kunstneren ville hylde kvindekroppen, politiet sagde nej,« skrev den norske avis Dagbladet forleden.
»Politiet lukkede fotoudstilling med nøgne kvinder ned, fordi de er for ”usømmelige” til udstilling på en offentlig plads,« lød det i Daily Mail, mens bl.a. The Mirror, The Independent, den spanske avis El Mundo og det amerikanske magasin Maxim har omtalt sagen.
INDBLIK 05.12.2015
Flere efterspørger sport, der udføres uden en trevl på kroppen
Nøgenhed er på én gang det mest naturlige i verden – og samtidig ganske akavet.
I sommer fik Mathilde Grafström en idé om, at hun ville placere sin fotoudstilling ”Female Beauty With An Edge” på Nytorv i København.
24 fotos af kvinder, som naturen har skabt dem.
Se alle billederne på fotografens hjemmeside
Foto: Mathilde Grafström
Hun søgte i første omgang tilladelse fra Københavns Kommune, som sendte anmodningen videre til Københavns Politi for at tjekke, om det nu også var i orden.
Men det var det ikke, lød meldingen fra politiet, som kaldte billederne blufærdighedskrænkende.
Selv da kommunen bad politiet om at tage stilling til, hvilke billeder man i givet fald ville kunne acceptere, lød det korte svar i den e-mail, som Jyllands-Posten har fået indsigt i, at billederne ikke måtte vises i det offentlige rum.
»I første omgang var jeg chokeret og uforstående. For jeg kan ikke se, at mine billeder har noget med blufærdighedskrænkelse at gøre. De er ret uskyldige, og jeg mener ikke, at jeg seksualiserer kvinder,« siger Mathilde Grafström.
• Facebook: Nej til bryster og ja til halshugninger
I næste ombæring begyndte hun dog at spekulere over andre eksempler på nøgne kroppe i det offentlige rum, og hendes tanker faldt på en busreklame for privathospitalet Nygart.
Foto: Mathilde Grafström
Igennem længere tid har et par kvindebryster figureret på de københavnske busser som eksempel på Nygarts kirurgiske arbejde. De har skabt voldsom debat, men både Sundhedsstyrelsen og Forbrugerombudsmanden har afvist, at reklamen bryder loven.
»Det undrer mig, at de får lov, når jeg ikke må. Det er lidt dobbeltmoralsk, og jeg føler mig faktisk undertrykt,« siger Mathilde Grafström, som derfor har politianmeldt reklamen og samtidig klaget over afgørelsen i sin egen sag.
• Bare kvindebryster kører videre på busser FINANS
Mathilde Grafström gik i gang med at fotografere kvinder uden tøj på for to et halvt år siden.
»Det er en idé, jeg har haft igennem mange år, jeg har bare aldrig turde at spørge nogen, for jeg var bange for, at de ville sige nej. Jeg fandt ud af, at pigerne blev glade, når opdagede, at jeg kunne vise dem noget andet end det, de selv så, når de kiggede sig i spejlet. Det er en gave til dem, når jeg kan vise dem, hvor smukke de er, og det kan de fleste piger ikke selv se. De har et billede af, at hvis de har masser af makeup på, tynd talje og store bryster, så er de smukke, og det er der bare ikke ret mange, der kan leve op til.«
Foto: Mathilde Grafström
Billederne kom bl.a. op at hænge i DGI-Byen i København i marts og udløste straks voldsomme reaktioner og klager. Ironisk nok kom klagerne fra kvinder.
»Nogle syntes, at mine billeder var krænkende, og mente, at det ville skade børn at se på dem. Det står jeg helt uforstående overfor, for de tager jo selv børn med ind i omklædningsrummet og skifter tøj. Jeg kan ikke se, at mine billeder er værre end det. Jeg har dog heldigvis også fået mange positive tilkendegivelser,« fortæller fotografen.
• Peter Øvig: Apple-censur er grotesk
Da hun i sommer udstillede på kunstnerbåden Illutron, gik kritikerne endnu videre og udsatte flere af billederne for hærværk.
»Jeg havde ikke forventet så negativ en reaktion, eller at folk ville blive stødt. Men jeg kan se, at jeg rammer en nerve i samfundet i forhold til den konservative bølge, som vælter ind over os. Når jeg bader topløs på stranden med min søn, synes folk, at jeg er mærkelig, og det er virkelig skræmmende.«
Heller ikke den iranskfødte blogger og debattør Jaleh Tavakoli forstår den megen virak over den nøgne krop. Derfor har hun i protest lagt et nøgenbillede af sig selv på sin blog på Jyllands-Posten samt sendt det til Københavns Politi, ligesom hun opfordrer andre til at gøre det samme.
Foto: Mathilde Grafström
»Det er en måde at gøre opmærksom på problematikken omkring nøgenforskrækkelse og ytrings- og udtryksfriheden for kunstnere. Den anden side af det er en feministisk vinkel. Kvinders krop og seksualitet er historisk set blevet tabuiseret og gjort skamfuld, og det motiverede mig også,« siger hun.
• Jeg har smidt tøjet som julegave til politiet
Jaleh Tavakoli hæfter sig ved, at det ifølge Forbrugerombudsmanden ikke var for stærk kost for offentligheden med plakaten for den seneste ”Klovn”-film, hvor hovedpersonerne, Frank Hvam og Casper Christensen, ligger med hovederne i hinandens nøgne skridt.
»Vi har jo masser af statuer i det offentlige rum, som er nøgne,« konstaterer hun undrende.
Københavns Politi bekræfter over for Jyllands-Posten, at man har modtaget anmeldelsen fra Mathilde Grafström, men oplyser, at der ikke findes en klage, da den indgik som en del af anmeldelsen af busreklamen. Derudover har man ingen kommentarer.
Mathilde Grafström agter at genindsende sin klage.
Comments